PolarProf

PolarProf

Naar een lokale aanpak van polarisatie, desinformatie en haatspraak

Polarisatie, desinformatie en haatspraak zijn alomtegenwoordig in onze samenleving. Lokale besturen komen hier steeds vaker mee in aanraking. Wil jij graag mee de strijd aanbinden? Met PolarProf kan je leren en uitwisselen met collega’s en inhoudelijke experten en maak je samen werk van een straf lokaal actieplan.

Ontdek ons gratis aanbod

Met PolarProf heb jij alle kennis en expertise in handen om werk te maken van een actieplan rond polarisering, desinformatie en haatspraak. We brengen wetenschappelijke inzichten en praktijkervaring samen in een gratis aanbod.

Ondersteuning op maat

Heb je te maken met een lastige lokale casus rond polarisatie binnen jouw bestuur? Voelt het probleem te groot om alleen als dienst op te lossen en zie je de noodzaak van samenwerking met verschillende partijen?

Wij denken graag met je mee! Met het Collectieve Impactmodel helpen we je een strategie te ontwikkelen waarin samenwerking over sectoren heen, gedeelde doelen en duurzame impact centraal staan.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met Landry Mawungu op voor een vrijblijvend gesprek.

Online training

Introductie tot polarisatie, desinformatie en haatspraak

Wat is polarisatie precies? Hoe definiëren we haatspraak? En wat is het verschil tussen desinformatie en misinformatie? In deze online training delen onderzoekers en professionals hun inzichten en antwoorden. We bouwen samen aan een gedeeld begrippenkader rond polarisatie, desinformatie en haatspraak, zodat we precies weten waarover we het hebben wanneer we deze complexe uitdagingen aanpakken.

Vorming

Polarisatie en verbinding in de praktijk 

Deze vorming geeft je handvatten om in situaties van conflict en polarisatie een haalbare strategie te kiezen. Samen met de andere deelnemers ga je aan de slag met concrete casussen. Gaat het over democratische of schadelijke polarisatie? Welke rol speel ik zelf in deze situatie? Hoe hou ik het midden zo groot mogelijk en hoe giet ik niet nog meer olie op het vuur?

Handreikingen

Met concrete adviezen voor jouw stad of gemeente

We ontwikkelden handreikingen met praktische adviezen om polarisatie, haatspraak en desinformatie aan te pakken. Of je nu wilt leren hoe je als lokaal bestuur kan reageren op sociale media, online outreachend werken, of desinformatie effectief bestrijdt — onze handreikingen geven je de inzichten en vaardigheden die je nodig hebt. Ze zijn ontworpen om toepasbaar te zijn in de praktijk, zodat je direct aan de slag kunt.

Webinars

Tijdens onze webinars delen inhoudelijke experts en professionals hun kennis en ervaring. Je krijgt praktische inzichten die je direct kunt toepassen in jouw werk of situatie. Inspirerende voorbeelden laten zien wat mogelijk is en bieden een frisse blik op bekende problemen. Of je nu op zoek bent naar nieuwe aanpakken of verdieping wilt, onze webinars geven je de inspiratie om verder te komen.

Online leergemeenschap

Deel ervaringen delen met collega's, stel vragen aan experten en blijft op de hoogte blijven van relevante publicaties en evenementen.

Tools

Consulteer ons uitgebreid overzicht van experten, organisaties, publicaties en andere handige tools.

Het Collectieve Impactmodel

Polarisatie, desinformatie en haatspraak zijn complexe vraagstukken waarop geen pasklare antwoorden zijn. Lokale besturen proberen de complexiteit te beheersen met geïsoleerde acties. Goed bedoeld, maar zolang ze geen deel uitmaken van een collectieve aanpak, blijft de impact van deze acties beperkt.

Het Collectieve Impactmodel biedt een kader om sectoroverschrijdend te werken aan complexe maatschappelijke problemen. Hoe kom je tot een gedeeld begrip van het probleem? Hoe stel je een gemeenschappelijk plan van aanpak op? Welke acties maken het verschil en welke partners heb je daarvoor nodig? En hoe meet je impact?

Lokale besturen staan dicht bij hun burgers. Zij zijn dus de eerste partners in de aanpak van polarisatie, desinformatie en haatspraak. Daarbij vragen ze wel om concrete ondersteuning. Daarom lanceerde het Hannah Arendt Instituut een driejarig leer- en uitwisselingstraject (2021-24) voor professionals van lokale besturen. Met PolarProf brengen we wetenschappelijk onderzoek en (praktijk)expertise bij elkaar. In 2025 zetten we de individuele begeleiding van lokale besturen verder, lanceren we een e-learning rond het omstaandersprincipe in de aanpak van haatspraak en verspreiden we ons inhoudelijk materiaal bij nieuwe mandatarissen.

De Vlaamse Regering kende het Hannah Arendt Instituut hiervoor een projectsubsidie toe in het kader van hun actieplan ter preventie van gewelddadige radicalisering, extremisme, terrorisme en polarisatie.

PolarProf mikt op vijf concrete resultaten:

  • experten en expertise bundelen;
  • actoren, leemtes en noden bij lokale besturen in kaart brengen;
  • een online leertraject ontwikkelen;
  • leergemeenschappen uitbouwen en fysieke en online uitwisseling tussen lokalen besturen faciliteren;
  • lokale besturen inspireren, adviseren en ondersteunen bij de opmaak van lokale actieplannen.

PolarProf wordt ondersteund door een wetenschappelijke en maatschappelijke adviesraad met oog op de pluriformiteit van het project en de acties.

Iedereen die deel uitmaakt van een lokaal bestuur en professioneel bezig is met polarisatie, desinformatie of haatspraak. Dat zijn bijvoorbeeld medewerkers samenlevingsopbouw, welzijn, inclusie en diversiteit, preventie en veiligheid, en marketing en communicatie.

Daarnaast richt PolarProf zich op professionals of mandatarissen die indirect met deze thema’s bezig zijn, zoals burgemeesters en schepenen, beleidsverantwoordelijken, departementshoofden of medewerkers uit agentschappen die lokale besturen ondersteunen (ABB, AgII).

Tenslotte zijn er nog de externe partners die samen met lokale besturen deze uitdagingen aangaan, zoals welzijnsorganisaties, jeugdverenigingen en sportclubs.

Belangrijk is dat jij de persoon bent die het lokaal actieplan mee opmaakt of onderdelen ervan zal uitvoeren.

Het driejarige project PolarProf is opgedeeld in drie fases:

  • In 2022 voorzien we in een academische en praktische veldverkenning en de ontwikkeling van het leerplatform en de online trainingen;
  • In 2023 starten we met de ondersteuning en begeleiding van de lokale besturen. We introduceren een online training, organiseren regionale actiedagen en thematische sessies, en lanceren een online leergemeenschap;
  • In 2024 ligt de focus op borging van kennis en uitwisseling tussen de lokale besturen.

In 2025 zetten we de individuele begeleiding van lokale besturen verder, lanceren we een e-learning rond het omstaandersprincipe in de aanpak van haatspraak en verspreiden we ons inhoudelijk materiaal bij nieuwe mandatarissen.

Met steun van

PolarProf kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Overheid. Onze partnerorganisaties staan met hun inhoudelijke expertise garant voor de kwaliteit en de pluriformiteit van onze acties.