Desinformatie is geen nieuw fenomeen, maar de nieuwe media geven het een ongezien elan. Dat vraagt om een aangepaste aanpak. Desinformatie kan toxische polarisatie of haatspraak triggeren en zet de democratie onder druk, ook op lokaal niveau. Nepnieuws en haatzaaierij hebben ook een impact op lokale bestuurders.
In dit webinar leggen we bloot wat de impact van desinformatie kan zijn op het lokale bestuur en gaan we op zoek naar handelingsperspectieven. Wat kunnen lokale besturen doen om desinformatie concreet aan te pakken? Wat zijn eventuele struikelblokken? En wat zijn goede praktijken?
Wilma Delissen-van Tongerlo, burgemeester van Peel en Maas (Nederland), schreef samen met de Zweedse regiobestuurder Kristoffer Tamsons en de Engelse emeritus hoogleraar politicologie Colin Copus, een rapport over de impact van haatzaaien en nepnieuws op het lokale bestuur. Ze hopen hiermee het onderwerp in Europa bespreekbaar te maken. Het rapport werd inmiddels besproken in de vakcommissie van het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa.
Olivier Cauberghs is voormalig expert radicalisering van de Federale Politie en is nu hoofd van Textgain Academy. Textgain biedt oplossingen op het gebied van tekstanalyse en -verwerking, waaronder het extraheren van informatie uit geschreven tekst, het begrijpen van sentiment in teksten, en het identificeren van bepaalde patronen of trends. Olivier coördineert bij Textgain projecten met lokale besturen die inzetten op het online detecteren van desinformatie en haatspraak.
De moderatie wordt verzorgd door Landry Mawungu, coördinator valorisatie bij het Hannah Arendt Instituut.