Hackathon
Ontketen je creativiteit en breng nieuwe ideeën tot leven
Tijdens onze hackathon ga je samen met experts en collega-professionals aan de slag rond toxische polarisatie, desinformatie en haatspraak. Denken en doen, twee dagen lang, op locatie, even weg van alle ruis. En het beste van allemaal? Je gaat terug naar je stad of gemeente met een een concreet handelingskader.
Een hacka-wat?
Op 27-28 mei en 28-29 november 2024 organiseert het Hannah Arendt Instituut hackathons voor medewerkers van lokale besturen. De term hackathon komt oorspronkelijk uit de ICT-wereld en is een samenstelling van ‘hacken’ en ‘marathon’. Tijdens een hackathon komt een groep mensen bij elkaar om binnen een beperkte tijdsperiode innovatieve oplossingen te bedenken voor een bepaald probleem.
Tijdens onze hackathons ga je samen met experten en collega-professionals twee dagen lang aan de slag rond toxische polarisatie, desinformatie en haatspraak. Dit zijn complexe uitdagingen die geen pasklaar antwoord hebben. Daarom is belangrijk om vanuit diverse perspectieven naar deze uitdagingen te kijken om tot duurzame oplossingen te komen.
Hack-On-line
Hackathon tegen online polarisatie, haatspraak & desinformatie
28-29 november 2024
In november organiseert het Hannah Arendt Instituut een nieuwe hackathon voor medewerkers van lokale besturen. De thematische werven worden binnenkort bekendgemaakt.
Hack-On-line
Hackathon tegen online polarisatie, haatspraak & desinformatie
27-28 mei 2024
Tijdens onze eerste hackathon gaan we aan de slag om toxische vormen van polarisatie, haatspraak en desinformatie in de online leefwereld aan te pakken.
Op het internet en op sociale media ontaarden discussies steeds meer in giftige uitwisselingen, waarbij desinformatie en haat gemakkelijk gedijen. Mensen belanden in eenzijdige informatiebubbels, waardoor ze zelden in aanraking komen met diverse perspectieven.
Lokale besturen hebben een aanzienlijke invloed als het gaat om het vormgeven van de online leefomgeving van hun burgers. Hoe creëer je een omgeving waarin burgers zich veilig voelen, waar betrouwbare informatie wordt gedeeld en waar respectvolle discussies worden aangemoedigd? Niet evident, maar allerminst onmogelijk.
Je kan aan de slag in één van onze drie werven. Aan jou de keuze!
Werf 1 – Als lokaal bestuur reageren op sociale media
Sociale media zijn onmisbaar voor lokale besturen bij het bereiken van hun burgers. Het contact is direct en laagdrempelig. Helaas hebben sociale media ook een schaduwzijde. Lokale besturen krijgen op hun eigen kanalen meer en meer te maken met nepnieuws, racisme en haatzaaierij. Hoe ga je daar als medewerker van een lokaal bestuur mee om? Welke rol kan je spelen en welke acties kan je ondernemen? En hoe vertaal je dat naar een sociaal mediabeleid?
Werf 2 – Online straathoekwerk
In onze maatschappij leven heel wat mensen in een kwetsbare positie of in sociale uitsluiting. Straathoekwerk gaat actief op zoek naar die mensen op straten en pleinen, op café, bij hen thuis …. Straathoekwerk is dus een vorm van outreachend werken. Kan je straathoekwerk ook online organiseren? Kan je online ingrijpen als je vormen van toxische polarisatie tegenkomt die kunnen leiden tot maatschappelijke vervreemding? Hoe begin je daaraan en hoe pak je dat het beste aan?
Werf 3 – Geef desinformatie geen zuurstof
Desinformatie is geen nieuw fenomeen, maar de nieuwe media geven het een ongezien elan. Desinformatie kan toxische polarisatie of haatspraak triggeren en zet het lokale bestuur onder druk. Dat vraagt om een doordachte aanpak. Wat kunnen lokale besturen doen om desinformatie tegen te gaan? Wat zijn goede praktijken en eventuele struikelblokken?
Waarom meedoen?
- Het is een unieke kans om jezelf uit te dagen en te groeien als professional. Of je nu bezig bent met diversiteit, samenleven, veiligheid of communicatie, een hackathon brengt mensen met diverse expertises en ervaringen samen. Leer van experts en collega-professionals en breid je kennis uit.
- Een hackathon draait niet alleen om kennisdeling en uitwisseling, maar belooft concrete resultaten: je hebt een duidelijk beeld van het probleem, haalbare oplossingen en concrete handvatten om onmiddellijk mee aan de slag te gaan.
- En bovenal: samen met collega’s denken en doen in een informele en stimulerende setting is gewoon plezant, toch?
Contacteer ons
Marjan Verplancke
Vorming
Zit je met vragen of bezorgdheden? Ontvang je graag meer informatie? Neem gerust contact op. Wij helpen je graag verder.