Hackathon

Hackathon

Ontketen je creativiteit en breng nieuwe ideeën tot leven

Tijdens onze hackathon ga je samen met experts en collega-professionals aan de slag rond enkele concrete uitdagingen. Denken en doen, anderhalve dag lang, op locatie, even weg van alle ruis. En het beste van allemaal? Je gaat terug naar je stad of gemeente met een concreet actieplan. 

Een hacka-wat?

De term hackathon komt oorspronkelijk uit de ICT-wereld en is een samenstelling van ‘hacken’ en ‘marathon’. Tijdens een hackathon komt een groep mensen bij elkaar om binnen een beperkte tijdsperiode innovatieve oplossingen te bedenken voor een bepaald probleem.

Op 27-28 mei en 28-29 november 2024 organiseert het Hannah Arendt Instituut hackathons voor medewerkers van lokale besturen. Polarisatie, desinformatie en haatspraak zijn wicked problems of complexe uitdagingen die geen pasklaar antwoord hebben. Het is belangrijk om met diverse brillen naar deze uitdagingen te kijken zodanig dat het niet overweldigend wordt. De kunst is gestimuleerd te worden om oplossingen te bedenken en de hackathon kan daarbij helpen.

Samen met experts en collega-professionals ga je anderhalve dag lang aan de slag rond een concreet thema. Dit is je kans om samen met gelijkgestemden complexe uitdagingen aan te gaan, nieuwe ideeën te verkennen en grenzen te verleggen in een stimulerende en ondersteunende omgeving.

Inschrijvingen voor de hackathon in mei openen binnenkort.
Lees verder voor meer informatie.

Waarom meedoen?

  • Het is een unieke kans om jezelf uit te dagen en te groeien als professional. Of je nu bezig bent met diversiteit, samenleven, veiligheid of communicatie, een hackathon brengt mensen met diverse expertises en ervaringen samen. Leer van experts en collega-professionals en breid je kennis uit.
  • Een hackathon draait niet alleen om kennisdeling en uitwisseling, maar belooft concrete resultaten: je hebt een duidelijk beeld van het probleem, haalbare oplossingen en concrete handvatten om onmiddellijk mee aan de slag te gaan.
  • En bovenal: samen met collega’s denken en doen in een informele en stimulerende setting is gewoon plezant, toch?

Hack-On-line

Hackathon tegen online polarisatie, haatspraak & desinformatie

27-28 mei 2024

Op het internet en op sociale media ontaarden discussies steeds meer in vijandige en giftige uitwisselingen, waar desinformatie en haat gemakkelijk gedijen. Mensen belanden in eenzijdige informatiebubbels, waardoor ze zelden in aanraking komen met diverse perspectieven.

Lokale besturen hebben een aanzienlijke invloed als het gaat om het vormgeven van de online leefomgeving van hun burgers. Hoe creëer je een omgeving waarin burgers zich veilig voelen, waar betrouwbare informatie wordt gedeeld en waar respectvolle discussies worden aangemoedigd? Niet evident, maar allerminst onmogelijk. Door deze actieve rol te omarmen, kunnen lokale besturen een belangrijke bijdrage leveren aan het bevorderen van digitale gezondheid en het versterken van de sociale cohesie binnen hun gemeenschappen.

Tijdens onze eerste hackathon gaan we op zoek naar concrete handvatten om toxische vormen van polarisatie, haatspraak en desinformatie in de online leefwereld aan te pakken. Drie werven, drie concrete vraagstukken. Jij kiest waarmee je aan de slag gaat.

Het volledige programma met experten en praktische informatie volgen snel. Hieronder lees je alvast in welke werven je binnenkort aan de slag kan.

Werf 1 – Als lokaal bestuur reageren op sociale media?

Sociale media zijn onmisbaar voor lokale besturen bij het bereiken van hun burgers. Het contact is direct en laagdrempelig. Helaas hebben sociale media ook een schaduwzijde. Lokale besturen krijgen op hun eigen kanalen meer en meer te maken met nepnieuws, racisme en haatzaaierij. Hoe ga je daar als medewerker van een lokaal bestuur mee om? Welke rol kan je spelen en welke acties kan je ondernemen? En hoe vertaal je dat naar een sociaal mediabeleid?

Werf 2 – Online straathoekwerk

In onze maatschappij leven heel wat mensen in een kwetsbare positie of in sociale uitsluiting. Straathoekwerk gaat actief op zoek naar die mensen op straten en pleinen, op café, bij hen thuis …. Straathoekwerk is dus een vorm van outreachend werken. Kan je straathoekwerk ook online organiseren? Kan je online ingrijpen als je vormen van toxische polarisatie tegenkomt die kunnen leiden tot maatschappelijke vervreemding? Hoe begin je daaraan en hoe pak je dat het beste aan?

Werf 3 – Geef desinformatie geen zuurstof

Desinformatie is geen nieuw fenomeen, maar de nieuwe media geven het een ongezien elan. Desinformatie kan toxische polarisatie of haatspraak triggeren en zet het lokale bestuur onder druk. Dat vraagt om een doordachte aanpak. Wat kunnen lokale besturen doen om desinformatie tegen te gaan? Wat zijn goede praktijken en eventuele struikelblokken?

Contacteer ons

Heb je nog vragen? Ontvang je graag meer informatie?
Neem gerust contact op. Wij helpen je graag verder.


Marjan Verplancke
Coördinator vorming Hannah Arendt Instituut
Stuur mail

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van ons PolarProf-aanbod? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang vormingen en events recht in jouw mailbox.