Hackathon | Werf 1
Polarisatie op school beleidsmatig aanpakken
Hoe kan jij als lokaal bestuur de scholen in jouw stad of gemeente ondersteunen bij het uitwerken van een structureel beleid rond polarisatie en verbinding?
Deze werf is volzet. Inschrijven is niet meer mogelijk.
Polarisatie op school
Steeds weer duiken in het onderwijs nieuwe thema’s op die de gemoederen beroeren en groepen leerlingen of onderwijzend personeel tegenover elkaar plaatsen. Denk aan gender- en seksuele diversiteit, de hoofddoek, Oekraïne, Israël-Palestina, rechts-extremisme … Scholen kunnen zich onmogelijk specialiseren in al deze complexe thema’s. Er is een schoolbreed beleid nodig om dit soort polarisatiedynamieken in goede banen te leiden. Als lokaal bestuur kan jij hierin een rol van betekenis spelen.
Een beleid rond polarisatie en verbinding
Hoe kunnen scholen en scholengroepen voorkomen dat hun gemeenschap keer op keer uiteen gespeeld wordt door polariserende thema’s? Er bestaat heel wat materiaal waarmee leerkrachten binnen de muren van hun klas het gesprek kunnen blijven aangaan, maar wat zijn stappen die op beleidsniveau kunnen leiden tot een structurele en impactvolle aanpak? Welke ondersteuning kan je als lokaal bestuur bieden? Welke goede praktijken zijn voorhanden?
We gaan twee dagen lang aan de slag met onderwijs- en polarisatie-experten en collega-medewerkers van lokale besturen om te komen tot een handelingskader om scholen te ondersteunen bij beleidsvraagstukken rond verbinding. Het wordt een verrijkende uitwisseling die moet uitmonden in een concreet stappenplan waarmee je vanuit dienst preventie, samenleven of flankerend onderwijsbeleid aan de slag kan met scholen.
What's in it for me?
- Het is een unieke kans om jezelf uit te dagen en te groeien als professional. Of je nu bezig bent met diversiteit, samenleven, veiligheid of communicatie, een hackathon brengt mensen met diverse expertises en ervaringen samen. Leer van experts en collega-professionals en breid je kennis uit.
- Een hackathon draait niet alleen om kennisdeling en uitwisseling, maar belooft concrete resultaten: je hebt een duidelijk beeld van het probleem, haalbare oplossingen en concrete handvatten om onmiddellijk mee aan de slag te gaan.
- En bovenal: samen met collega’s denken en doen in een informele en stimulerende setting is gewoon plezant, toch?
Praktische informatie
Onze hackathon, dat is denken en doen, twee dagen lang, op locatie, even weg van alle ruis. Hieronder vind je alle praktische informatie.
- Wanneer? Donderdag 28 en vrijdag 29 november 2024. Van deelnemers wordt verwacht aanwezig te zijn voor het volledige programma op beide dagen.
- Waar? De hackathon vindt plaats in het Hannah Arendt Instituut (Zoutwerf 5, 2800 Mechelen). Overnachting in Mechelen is inbegrepen in inschrijving (tenzij je aangeeft geen gebruik te willen maken van dit aanbod).
- Prijs? Deelname aan onze hackathon, maaltijden en overnachting in Mechelen zijn helemaal gratis.
- Wie? Medewerkers van lokale besturen die aan de slag willen of zijn met polarisatie op school.
Deze werf is volzet. Inschrijven is niet meer mogelijk.
Dag 1
- 9.30 u: Ontvangst met koffie of thee
- 10 u: Gemeenschappelijk startmoment
- 11 u: Kennismaking, introductie tot programma en schets van de probleemstelling
- 12 u: Lunch
- 13 u: Werksessie 1
- 14.30 u: Pauze
- 15 u: Werksessie 2
- 16.30 u: Pauze
- 17 u: Werksessie 3
- 18 u: Plenaire terugkoppeling
- 19.30 u: Diner
Dag 2
- 9 u: Ontvangst met koffie of thee
- 9.30 u: Werksessie 4
- 11 u: Pauze
- 11.30 u: Werksessie 5
- 13 u: Lunch
- 14 u: Werksessie 6
- 15.30 u: Plenaire terugkoppeling en inspirerende afsluiter
- 16.15 u: Einde
Contacteer ons
Marjan Verplancke
Zit je met vragen of bezorgdheden? Ontvang je graag meer informatie? Neem gerust contact op. Wij helpen je graag verder.