Hackathon
Ontketen je creativiteit en breng nieuwe ideeën tot leven
Tijdens onze hackathon ga je samen met experts en collega-professionals aan de slag rond toxische polarisatie, desinformatie en haatspraak. Denken en doen, twee dagen lang, op locatie, even weg van alle ruis. En het beste van allemaal? Je gaat terug naar je stad of gemeente met een een concreet handelingskader.
Een hacka-wat?
De term hackathon komt oorspronkelijk uit de ICT-wereld en is een samenstelling van ‘hacken’ en ‘marathon’. Tijdens een hackathon komt een groep mensen bij elkaar om binnen een beperkte tijdsperiode innovatieve oplossingen te bedenken voor een bepaald probleem.
Tijdens onze hackathons ga je samen met experten en collega-professionals twee dagen lang aan de slag rond toxische polarisatie, desinformatie en haatspraak. Dit zijn complexe uitdagingen die geen pasklaar antwoord hebben. Daarom is het belangrijk om vanuit diverse perspectieven naar deze uitdagingen te kijken om tot duurzame oplossingen te komen.
Op 28-29 november 2024 organiseert het Hannah Arendt Instituut haar tweede hackathon voor medewerkers van lokale besturen.
Hackathon
Hackathon tegen polarisatie, haatspraak & desinformatie
28-29 november 2024
In november organiseert het Hannah Arendt Instituut een tweede hackathon voor medewerkers van lokale besturen. Sluit je aan bij een van de onderstaande thematische werven.
WERF 1
Polarisatie op school beleidsmatig aanpakken
In deze werf willen we lokale besturen uitrusten met een handelingskader om scholen te ondersteunen bij beleidsvraagstukken rond verbinding. Hoe help je scholen en scholengroepen voorkomen dat hun gemeenschap keer op keer uiteen gespeeld wordt door thema’s die de gemoederen beroeren? Denk aan de hoofddoek, gender- en seksuele diversiteit, Israël-Palestina, rechts-extremisme … Er bestaat heel wat materiaal waarmee leerkrachten binnen de muren van hun klas het gesprek kunnen aangaan, maar wat zijn stappen die op beleidsniveau kunnen leiden tot een structurele en fundamentele aanpak? Welke goede praktijken zijn voorhanden? Op welke manieren kan je daar als lokaal bestuur steun in geven?
WERF 2
Collectieve impact
Lokale besturen worden vandaag geconfronteerd met uitdagingen zoals maatschappelijke vervreemding, toxische polarisatie, desinformatie, haatspraak en toenemend geweld. Deze problemen hebben geen simpele oplossingen en om deze effectief aan te pakken, is samenwerking essentieel. Tijdens deze werf dompelen we je onder in het collectieve impact model. Dit model biedt lokale besturen een krachtig kader om complexe problemen aan te pakken, niet vanuit één dienst of sector, maar via een collectieve, sectoroverschrijdende aanpak. Samenwerking, gezamenlijke agenda’s, gedeelde (impact)metingen en het afstemmen van acties staan centraal.
INTERACTIEF
Een videoboodschap voor onze mandatarissen
Eind november. De lokale verkiezingen liggen net achter ons. In steden en gemeenten over het hele land staan nieuw verkozen mandatarissen te popelen om aan hun beleid te beginnen. Wat zijn volgens jou de belangrijkste prioriteiten voor de nieuwe bestuursperiode? Waarom moet de aanpak van toxische polarisatie, desinformatie en haatspraak hoog op de agenda staan? Welke inzichten of ervaringen wil jij delen?
Wil jij jouw stem als medewerker van een lokaal bestuur laten horen? Samen met een professional werk je aan een korte videoboodschap voor pas verkozen mandatarissen. Perfect om onze collectieve boodschap kracht bij te zetten.
De opnames vinden niet plaats tijdens de hackathon, maar op een nog te bepalen tijdstip. Op het inschrijvingsformulier kan je alvast jouw interesse om deel te nemen aangeven.
Hack-On-line
Hackathon tegen online polarisatie, haatspraak & desinformatie
27-28 mei 2024
Tijdens onze eerste hackathon gingen we aan de slag om toxische vormen van polarisatie, haatspraak en desinformatie in de online leefwereld aan te pakken.
Op het internet en op sociale media ontaarden discussies steeds meer in giftige uitwisselingen, waarbij desinformatie en haat gemakkelijk gedijen. Mensen belanden in eenzijdige informatiebubbels, waardoor ze zelden in aanraking komen met diverse perspectieven.
Lokale besturen hebben een aanzienlijke invloed als het gaat om het vormgeven van de online leefomgeving van hun burgers. Hoe creëer je een omgeving waarin burgers zich veilig voelen, waar betrouwbare informatie wordt gedeeld en waar respectvolle discussies worden aangemoedigd? Niet evident, maar allerminst onmogelijk.
We gingen aan de slag in drie inhoudelijke werven.
Werf 1 – Als lokaal bestuur reageren op sociale media
Sociale media zijn onmisbaar voor lokale besturen bij het bereiken van hun burgers. Het contact is direct en laagdrempelig. Helaas hebben sociale media ook een schaduwzijde. Lokale besturen krijgen op hun eigen kanalen meer en meer te maken met nepnieuws, racisme en haatzaaierij. Hoe ga je daar als medewerker van een lokaal bestuur mee om? Welke rol kan je spelen en welke acties kan je ondernemen? En hoe vertaal je dat naar een sociaal mediabeleid?
Werf 2 – Online straathoekwerk
In onze maatschappij leven heel wat mensen in een kwetsbare positie of in sociale uitsluiting. Straathoekwerk gaat actief op zoek naar die mensen op straten en pleinen, op café, bij hen thuis …. Straathoekwerk is dus een vorm van outreachend werken. Kan je straathoekwerk ook online organiseren? Kan je online ingrijpen als je vormen van toxische polarisatie tegenkomt die kunnen leiden tot maatschappelijke vervreemding? Hoe begin je daaraan en hoe pak je dat het beste aan?
Werf 3 – Geef desinformatie geen zuurstof
Desinformatie is geen nieuw fenomeen, maar de nieuwe media geven het een ongezien elan. Desinformatie kan toxische polarisatie of haatspraak triggeren en zet het lokale bestuur onder druk. Dat vraagt om een doordachte aanpak. Wat kunnen lokale besturen doen om desinformatie tegen te gaan? Wat zijn goede praktijken en eventuele struikelblokken?
Contacteer ons
Marjan Verplancke
Vorming
Zit je met vragen of bezorgdheden? Ontvang je graag meer informatie? Neem gerust contact op. Wij helpen je graag verder.