Goede praktijken

Goede praktijken

Lokale besturen voor verbinding en dialoog

Polarisatie, desinformatie en haatspraak vormen grote uitdagingen in onze samenleving. Gelukkig zien we in steden en gemeenten steeds meer inspirerende praktijken van lokale besturen, organisaties en gemeenschappen die succesvol werken aan verbinding. Benieuwd naar hun verhalen? Die ontdek je hieronder!

Stad Antwerpen

Goede praktijken uit Stad Antwerpen

Stad Antwerpen is een stad waar samenleven in diversiteit centraal staat. Daarom zetten ze in op initiatieven die polarisatie tegengaan en actieve betrokkenheid van burgers en professionals stimuleren. 

Omstaandertraining voor burgers en organisaties

Stad Antwerpen organiseert omstaanderstrainingen voor burgers, verenigingen en organisaties die willen leren hoe ze effectief kunnen reageren op discriminatie, racisme en intimidatie. Charlotte Francks, diensthoofd Verbinding, legt uit hoe deze interactieve workshops deelnemers voorzien van praktische strategieën om veilig en doeltreffend op te treden in dergelijke situaties, en zo bij te dragen aan een inclusievere en veiligere stad.

Meer informatie

Ervaringsdag voor onderwijsprofessionals

Stad Antwerpen organiseerde in april 2024 een ervaringsdag voor onderwijsprofessionals. Tijdens deze dag maakten meer dan 100 leerkrachten kennis met diverse tools en methodieken om polarisatie in de klas te herkennen en constructief aan te pakken. Sofie Scholiers, projectleider radicalisering groepsgerichte aanpak bij de dienst Samen Leven, haar inzichten over het belang van dergelijke initiatieven en hoe ze bijdragen aan een inclusieve en veerkrachtige leeromgeving.

Meer informatie

Meer goede praktijken volgen!

Hou onze website, nieuwsbrief of sociale media in de gaten. Binnenkort verschijnen hier meer inspirerende verhalen. Heb je zelf een succesvol project op poten gezet in jouw stad of gemeente? Laat het ons weten!