3.1.3 Waarom vinden leerlingen zo moeilijk de weg tussen foute en juiste info?
VRT-journalist Tim Verheyden verdiept zich al jaren in het virus dat desinformatie heet en de rol van sociale media als superverspreiders. In een interview met Klasse legt hij uit waarom jongeren het zo moeilijk hebben met het onderscheid tussen nep en echt.
/*! elementor – v3.7.1 – 14-08-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}
“Op sociale media staat iedereen op dezelfde hoogte. Dat is heel mooi, maar tegelijkertijd dé grote uitdaging. Een influencer die bezig is met gezonde voeding en plots iets over corona kwijt wil, krijgt dezelfde geloofwaardigheid als een viroloog die al jaren onderzoek voert en ook opduikt in je tijdlijn.”
“De klassieke media filteren wel en brengen veel meer context. Maar omdat jongeren hun nieuws vooral op sociale media halen, moeten ze zelf een mening onderscheiden van een onderbouwde analyse. Dat lukt niet altijd.”
“Het internet wordt bovendien meer en meer in appjes gegoten. Daardoor consumeren leerlingen alles via tijdlijnen op TikTok, Facebook en Instagram. Maar het internet is veel meer dan dat. Het staat vol waardevolle informatie en goede verhalen. Toon dat aan je leerlingen. Ga samen actief op zoek, dan kunnen ze hun mening vormen op basis van verschillende soorten informatie.”
Benieuwd naar wat Tim Verheyden nog meer te zeggen heeft?
Lees het op Klasse!