1.1.2. Propaganda, altijd iets negatiefs uit het verleden?
/*! elementor – v3.7.1 – 14-08-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}
Als je mensen vraagt waaraan ze denken bij het horen van het woord ‘propaganda’, vertellen ze over beelden van nazi’s en communisten. Iets uit het verleden, dus.
Al komt propaganda uit Noord-Korea of uit het Trump-kamp ook ter sprake. Iets niet van hier, dus.
Of toch op zijn minst: iets negatiefs, dus.
Nochtans worden de overtuigingstechnieken van propaganda ook vandaag nog actief toegepast door politici, journalisten, activisten, reclamemakers… of door om het even wie de mening en het gedrag van mensen wil beïnvloeden.
En niet alleen voor negatieve doeleinden. Propaganda kan zeer positieve sociale doelen nastreven. Denk maar aan sensibiliseringsacties voor veilig verkeer of tegen het dumpen van afval in de oceaan.


En zonder propaganda was het vrouwenstemrecht er misschien niet gekomen?
Of bekijk deze boodschap van Mohamed El Bachiri. Welke propagandatechnieken past hij toe?
https://www.youtube.com/watch?v=xsCSfmi566w&t=2s
Deze Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar verloor op 22 maart 2016 zijn echtgenote in de aanslagen in Brussel. Zijn oproep tot de “Jihad van liefde” past verschillende propagandatachnieken toe:
- Hij beantwoordt aan de noden die leefden bij het publiek: na de verschrikkelijke aanslagen waren veel mensen op zoek naar goedheid in de andere mens. Mohamed El Bachiri beantwoordt deze nood met een krachtig verhaal.
- Hij wakkert hevige emoties aan: hoop! Hoop dat we toch allemaal samen kunnen leven.
- Hij creëert een groepsgevoel: we zijn allemaal mensen met gevoelens.
Het probleem is niet dat we ons laten beïnvloeden door propaganda. Het probleem is dat we vaak niet weten dat we beïnvloed worden en ons laten misleiden.
Daarom is het belangrijk om stil te staan bij hedendaagse vormen van propaganda. Memes, vlogs of grootse campagnes, ze willen ons vaak snel bespelen met (hevige) emoties. Maar ze verdienen het om bediscussieerd en becommentarieerd te worden. En daarna – na een stevige discussie aan de toog of in de klas – mag je beslissen of je je erdoor laat leiden of niet.