Hoofdstuk 1, Paragraaf 1
In uitvoering

3.4.2 Wanneer een leerling een complottheorie binnenbrengt

/*! elementor-pro – v3.6.3 – 28-02-2022 */
.elementor-slides .swiper-slide-bg{background-size:cover;background-position:50%;background-repeat:no-repeat;min-width:100%;min-height:100%}.elementor-slides .swiper-slide-inner{background-repeat:no-repeat;background-position:50%;position:absolute;top:0;left:0;bottom:0;right:0;padding:50px;margin:auto}.elementor-slides .swiper-slide-inner,.elementor-slides .swiper-slide-inner:hover{color:#fff;display:-webkit-box;display:-ms-flexbox;display:flex}.elementor-slides .swiper-slide-inner .elementor-background-overlay{position:absolute;z-index:0;top:0;bottom:0;left:0;right:0}.elementor-slides .swiper-slide-inner .elementor-slide-content{position:relative;z-index:1;width:100%}.elementor-slides .swiper-slide-inner .elementor-slide-heading{font-size:35px;font-weight:700;line-height:1}.elementor-slides .swiper-slide-inner .elementor-slide-description{font-size:17px;line-height:1.4}.elementor-slides .swiper-slide-inner .elementor-slide-description:not(:last-child),.elementor-slides .swiper-slide-inner .elementor-slide-heading:not(:last-child){margin-bottom:30px}.elementor-slides .swiper-slide-inner .elementor-slide-button{border:2px solid #fff;color:#fff;background:transparent;display:inline-block}.elementor-slides .swiper-slide-inner .elementor-slide-button,.elementor-slides .swiper-slide-inner .elementor-slide-button:hover{background:transparent;color:inherit;text-decoration:none}.elementor–v-position-top .swiper-slide-inner{-webkit-box-align:start;-ms-flex-align:start;align-items:flex-start}.elementor–v-position-bottom .swiper-slide-inner{-webkit-box-align:end;-ms-flex-align:end;align-items:flex-end}.elementor–v-position-middle .swiper-slide-inner{-webkit-box-align:center;-ms-flex-align:center;align-items:center}.elementor–h-position-left .swiper-slide-inner{-webkit-box-pack:start;-ms-flex-pack:start;justify-content:flex-start}.elementor–h-position-right .swiper-slide-inner{-webkit-box-pack:end;-ms-flex-pack:end;justify-content:flex-end}.elementor–h-position-center .swiper-slide-inner{-webkit-box-pack:center;-ms-flex-pack:center;justify-content:center}body.rtl .elementor-widget-slides .elementor-swiper-button-next{left:10px;right:auto}body.rtl .elementor-widget-slides .elementor-swiper-button-prev{right:10px;left:auto}.elementor-slides-wrapper div:not(.swiper-slide)>.swiper-slide-inner{display:none}@media (max-width:767px){.elementor-slides .swiper-slide-inner{padding:30px}.elementor-slides .swiper-slide-inner .elementor-slide-heading{font-size:23px;line-height:1;margin-bottom:15px}.elementor-slides .swiper-slide-inner .elementor-slide-description{font-size:13px;line-height:1.4;margin-bottom:15px}}
Wanneer een leerling een complottheorie binnenbrengt

Hoe hard je ook je best doet, soms sluipen er complottheorieën je klas binnen en dan is er een leerling die in het midden van de les een wild verhaal deelt. Wat kan je dan best doen?

Bert Pieters geeft enkele tips.

https://api.vimeo.com/videos/554633322?autoplay=1

Nog eens kort samengevat:

  1. Wanneer een leerling met misleidende informatie in de klas komt en er begint een complot te leven, focus dan vooral op de middengroep. Probeer vooral bij hen, de groep die aan het twijfelen geslagen is, het verengd perspectief weer open te trekken en samen met de klas de tunnel te verruimen.

  2. Vergeet geen oog te hebben voor de frustraties van wie die de extreme dingen deelt en waarschijnlijk in een tunnelvisie zit. Probeer bij die jongere te polsen welk frustraties leven en leiden tot dat extreem gedachtegoed. Dat doe je het best individueel, door die even te isoleren (en zo in te schatten als leraar hoe groot het probleem is).

Hoe moet ik het perspectief proberen opentrekken bij leerlingen die in complotten geloven?

  • Zonder je bij voorkeur af met één leerling of in een kleine groep.

  • Wanneer je je even afzondert met de leerling, na school of in de pauze, doe dat dan op een vertrouwde plek. Waar voelt hij zich 100% op z’n gemak?

  • Durf vervolgens genoeg door te vragen, vaak is er net dat ene extra zetje nodig: Waarom precies geloof je deze theorie? Hoe komt het dat je er zo zeker van bent? Hoe komt het dat je dat ene argument zomaar kunt aannemen zonder enig bewijs? …

  • Leg uit waarom jij twijfelt.

  • Toon hoe jij informatie zoekt en ga samen (online) op zoek naar meer informatie.

 

Advies van een voormalig complotdenker

Op het Instagram-account @anti_conspiracy_memewars vind je tips over hoe je met iemand die diep in complottheorieën gelooft, kunt spreken. Het advies komt van een voormalig complotdenker en is gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen. Het werkt misschien niet voor iedereen, maar het is wél inspirerend.