Hackathon | Werf 2
Collectieve impact
Ontdek hoe het collectieve impactmodel jouw gemeente of stad kan helpen om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.
Deze werf is helaas volzet. Inschrijven is niet meer mogelijk.
Complexe uitdagingen
Lokale besturen worden vandaag geconfronteerd met uitdagingen zoals toxische polarisatie, maatschappelijke vervreemding, desinformatie, haatspraak en toenemend geweld. Deze problemen hebben geen simpele oplossingen, en alleen handelen vanuit jouw eigen dienst maakt het haast onmogelijk om ze effectief aan te pakken. Samenwerking is essentieel. Door krachten te bundelen met verschillende partners en een gezamenlijke strategie te ontwikkelen, kunnen we duurzame maatschappelijke verandering realiseren.
Collectieve impact in de praktijk
Tijdens onze hackathon dompelen we je onder in het collectieve impact model. Dit model biedt lokale besturen een krachtig kader om complexe problemen aan te pakken, niet vanuit één dienst of sector, maar via een collectieve, sectoroverschrijdende aanpak. Samenwerking, gezamenlijke agenda’s, het afstemmen van acties en gedeelde (impact)metingen staan centraal.
Gedurende twee intensieve dagen gaan we praktijkgericht werken aan je eigen lokale uitdagingen. We onderzoeken hoe je deze door de lens van het Collectieve impactmodel kunt benaderen. Hoe implementeer je het model effectief? Welke bouwstenen heb je nodig voor succes? Je krijgt de kans om ervaringen uit te wisselen met experten, van elkaar te leren en samen te werken aan een gedeelde visie.
Concreet: na deze tweedaagse ga je naar huis met een heldere visie en concrete inzichten om jouw lokale uitdaging door de lens van het collectieve impact model aan te pakken.
What's in it for me?
- Het is een unieke kans om jezelf uit te dagen en te groeien als professional. Of je nu bezig bent met diversiteit, samenleven, veiligheid of communicatie, een hackathon brengt mensen met diverse expertises en ervaringen samen. Leer van experts en collega-professionals en breid je kennis uit.
- Een hackathon draait niet alleen om kennisdeling en uitwisseling, maar belooft concrete resultaten: je hebt een duidelijk beeld van het probleem, haalbare oplossingen en concrete handvatten om onmiddellijk mee aan de slag te gaan.
- En bovenal: samen met collega’s denken en doen in een informele en stimulerende setting is gewoon plezant, toch?
Praktische informatie
Onze hackathon, dat is denken en doen, twee dagen lang, op locatie, even weg van alle ruis. Hieronder vind je alle praktische informatie.
- Wie? Diensthoofden en (beleids)medewerkers van lokale besturen die concrete samenlevingsuitdagingen (zoals toenemende polarisatie, maatschappelijke vervreemding, onverdraagzaamheid, haatspraak, jongerengeweld, enz.) proberen aan te pakken vanuit een sectoroverschrijdende aanpak, met het oog op het vergroten van impact.
- Wanneer? Donderdag 28 en vrijdag 29 november 2024. Van deelnemers wordt verwacht aanwezig te zijn voor het volledige programma op beide dagen.
- Waar? De hackathon vindt plaats in het Hannah Arendt Instituut (Zoutwerf 5, 2800 Mechelen). Overnachting in Mechelen is inbegrepen in inschrijving (tenzij je aangeeft geen gebruik te willen maken van dit aanbod).
- Prijs? Deelname aan onze hackathon, maaltijden en overnachting in Mechelen zijn helemaal gratis.
Deze werf is volzet. Inschrijven is niet meer mogelijk.
Dag 1
- 9.30 u: Ontvangst met koffie of thee
- 10 u: Gemeenschappelijk startmoment
- 11 u: Kennismaking, introductie tot programma en schets van de probleemstelling
- 12 u: Lunch
- 13 u: Werksessie 1
- 14.30 u: Pauze
- 15 u: Werksessie 2
- 16.30 u: Pauze
- 17 u: Werksessie 3
- 18 u: Plenaire terugkoppeling
- 19.30 u: Diner
Dag 2
- 9 u: Ontvangst met koffie of thee
- 9.30 u: Werksessie 4
- 11 u: Pauze
- 11.30 u: Werksessie 5
- 13 u: Lunch
- 14 u: Werksessie 6
- 15.30 u: Plenaire terugkoppeling en inspirerende afsluiter
- 16.15 u: Einde
Contacteer ons
Landry Mawungu
Zit je met vragen of bezorgdheden? Ontvang je graag meer informatie? Neem gerust contact op. Wij helpen je graag verder.